Címlap Nevelőszülői Hálózat
Református Gyermekvédelmi Szolgálat - Nevelőszülői
Magyar Református Gyermekvédelmi Szolgálat - Nevelőszülői Hálózat PDF Nyomtatás E-mail
2009. július 23. csütörtök, 15:00

Hittel és szeretettel

A nevelőszülői hálózat olyan otthont nyújtó ellátási forma, mely a gyámhivatal által ideiglenes hatállyal elhelyezett, az átmeneti és a tartós nevelésbe vett gyermek számára biztosítja a teljes körű ellátást, a családi kapcsolatainak ápolását segítő családgondozást, valamint előkészíti a családi környezetébe történő visszahelyezését. Amennyiben ez valamilyen ok folytán nem lehetséges, elősegíti az örökbefogadást, továbbá biztosítja a családjába történő visszailleszkedéshez, önálló életének megkezdéséhez szükséges utógondozást.

 

nevelőszülői hálózat 1

 

A Hálózat emellett megkeresi az arra alkalmas, befogadó családokat, kiképezi őket a feladat ellátására, valamint folyamatosan biztosítja lelki és fizikai támogatásukat. Közösségé formálásukban kulcsszerepük van az egyházi közösségeknek, a gyülekezeteknek, a gyermekek fejlődése, szocializációja ily módon még inkább biztosítva van. A vérszerinti családokkal való segítő kapcsolattartás is kiemelt helyen szerepel programban.

 

nevelőszülői hálózat 2

Nevelőszülő a hatályos jogszabályok szerint az a huszonnegyedik életévét betöltött, cselekvőképes, büntetlen előéletű  személy lehet, aki személyisége, egészségi állapota  és körülményei alapján alkalmas a nála elhelyezett gyermek kiegyensúlyozott fejlődésének biztosítására és a családjába történő visszakerülésének támogatására.

 

A nevelőszülők lelkészi ajánlással kerülnek a hálózathoz. Azáltal, hogy a családok mind a gyülekezet tagjai, egyházunk pedig a gyülekezeteiben él, így a befogadott gyermek egyszerre egy hármas családba kerül. Ez egy hatalmas szeretettöbbletet és értéktöbbletet nyújt az elszenvedett traumák feldolgozásához.

 

A nevelőszülőknek a kiválasztás után egy felkészítő tanfolyamon kell részt venniük. Sikeres tanfolyam elvégzése után bekerülnek a rendszerbe, ahol lehetőséget kapnak maximum 4 gyermek befogadására.

 

Az elhelyezhető gyermekek számát befolyásolja a saját gyermekek száma, a befogadni szándékozó gyermek állapota, illetve a befogadó család környezetének sajátosságai.

 

A családoknál környezettanulmányt készítenek a Hálózat munkatársai, hogy a megfelelő elhelyezési körülményekről meggyőződhessenek.

 

A Hálózat célja a rábízott gyermekek magas színvonalú, hitben és szeretetben történő nevelése, szeretetszolgálat, evangelizáció és misszió végzése a gyermekek, és nevelőszülők körében, a gyülekezetek építése, erősítése jegyében.

 

nevelőszülői hálózat 3

 

Szakmai cél, hogy a gyermekek képessé váljanak a vérszerinti családjukba való visszailleszkedésre, vagy nevelőszülői, illetve örökbefogadó családba történő beilleszkedésre, az önálló életvitelre, végül felkészüljenek a társadalmi gyakorlatra, az integrációra.

Szolgálat az Ige fényében

„Aki az ilyen kisgyermekek közül egyet is befogad az én nevemért, az engem fogad be; és aki engem befogad, az nem engem fogad be, hanem azt, aki engem elküldött.” 
(Mk 9:37)

Magyar Református Gyermekvédelmi Szolgálat - Nevelőszülői Hálózat / English

Fenntartó: Magyarországi Református Egyház Szeretetszolgálati Iroda
Cím: 1146. Budapest, Abonyi u. 21.

Működtető: Magyarországi Református Egyház Szeretetszolgálati Iroda
Cím: 1146. Budapest, Hungária krt. 200.

Székhely: Magyarországi Református Egyház Szeretetszolgálati Iroda
Cím: 1146. Budapest, Hungária krt. 200.

Koordinációs Iroda: 4026. Debrecen, Füvészkert u. 4. II. em.
Tel: 06/ 30/ 482 5850
e-mail: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezd a Javascript használatát, hogy megtekinthesd.

Országos szakmai koordinátor: Horváthné Váradi Ildikó
református diakónus, intézményvezető
Tel: 06/ 30/ 841 0907

Megbízott vezető: Dr. Fábián Ildikó.
Tel.:
06/30 8342266

Bővebben az aktuális képes beszámoló

Módosítás dátuma: 2014. szeptember 17. szerda, 08:57
Bővebben...
 
RocketTheme Joomla Templates